• Pešo do školy

          • Dňa 23.9. v rámci Európskeho týždňa mobility a Svetového dňa bez áut usporiadala naša škola tradičnú a obľúbenú akciu Pešo do školy. Naším cieľom je podpora ekologických foriem dopravy ako je pešia, cyklistická a verejná doprava, upozornenie na znečistené životné prostredie automobilmi a následné škodlivé dopady na ľudské zdravie.

            Žiaci vyrazili s pedagogickým dozorom zo štyroch stanovíšť:

            1. Pastierky, zastávka SAD o 7.00 hod. (G. Furková),

            2. SaarGummi o 7.00 hod. (N. Juríková),

            3. Krištáľ, zastávka SAD o 7.00 hod. (L. Mokrišová, P. Mihálková),

            4. Škrípov, zastávka pri futbalovom ihrisku o 7.00 hod. (D. Furková).

            Napriek mrazivému počasiu do školy prišlo 90 percent žiakov a môžeme povedať, že nás prechádzka pozitívne naladila. Všetkým zúčastneným patrí veľká vďaka!

          • Dejepisná exkurzia

          • MO SZPB a MO SZZP organizovali dňa 22.9.2022 exkurziu do Múzea holokaustu v Seredi. Žiaci 9. ročníka sa k nim pripojili. Múzeum vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi. Predstavuje autentické miesto viažuce sa k tragickému obdobiu riešenia židovskej otázky na Slovensku počas druhej svetovej vojny. V múzeu sú vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska. Jedným z vystavených artefaktov je dobytčí vagón, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora Auschwitz. Expozičný komplex sa nachádza v piatich pôvodných budovách pracovného a koncentračného tábora pre Židov. Múzeum zároveň slúži aj ako pamätník zavraždeným Židom zo Slovenska, pričom len táborom v Seredi ich prešlo približne 16 000, z ktorých bola väčšina zavraždená počas holokaustu. Žiakov exkurzia obohatila o nové vedomosti a so záujmom sledovali výklad sprievodcu, ktorý ochotne odpovedal na všetky otázky. Ďakujeme Slovenskému zväzu protifašistických bojovníkov, že nám umožnili zúčastniť sa s nimi zaujímavej exkurzie.

          • Biela pastelka

          • Dňa 23.9.2022 sa na našej škole uskutočnila zbierka Biela pastelka.

            Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku.

            Vyzbierali sme krásnych 273 eur

            Za akúkoľvek podporu od vás ďakujeme.

          • 4. ročník Školský ples

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Valaská Belá 242 oznamuje rodičom a priateľom školy, že v spolupráci s Radou školy, Občianskym združením Rodičovské združenie a Obecným úradom organizuje

            dňa 08. októbra 2022

            4. ročník Školského plesu.

            Začiatok plesu je o 19,00 hod v kultúrnom dome vo Valaskej Belej.

            Cena vstupenky pre jednu osobu je 25,00 €. V cene je 2x večera, káva, zákusok, víno, živá hudba.

            Vstupenky je možné zakúpiť si na sekretariáte školy v pracovných dňoch v čase od 8,00 do 14,00 hod.

            Tešíme sa na chvíle strávené vo Vašej spoločnosti.

          • Deň gramotnosti 2022

          • Medzinárodný deň gramotnosti si každoročne pripomíname 8. septembra. Jeho cieľom je, aby si občania krajín, spoločenstvá a združenia uvedomili jej dôležitosť. Podnetom na zavedenie sviatku bol svetový kongres o boji proti analfabetizmu, ktorý sa konal v roku 1965 v Teheráne.

            V tomto školskom roku sme si u nás v škole Deň gramotnosti pripomenuli 9. 9. 2022 realizovaním rôznych aktivít počas jednotlivých vyučovacích hodín. U žiakov boli rozvíjané a podporované rôzne druhy gramotnosti, napr. čitateľská, digitálna, finančná, prírodovedná, informačná a pod. Aktivít sa zúčastnilo 140 žiakov, z toho 77 chlapcov a 63 dievčat. Veríme, že rozvíjaním rôznych druhov gramotností našim žiakom pomáhame pripraviť sa na používanie nadobudnutých zručností aj v bežnom živote.

            PhDr. Gabriela Furková

          • Čistenie pamätníku rómskych obetí holokaustu

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetiam holokaustu žiaci v rámci praktického účelového cvičenia vyčistili pietne miesto a upravili okolie pamätníka. Následne sa zúčastnili krátkej prednášky od pani učiteľky Mgr. J. Nemčekovej a aktívne sa zapojili do besedy týkajúcej sa holokaustu. Túto aktivitu považujeme za veľmi dôležitú ako prevenciu vzdelávania mládeže v oblasti boja proti fašizmu. Po skončení besedy so žiakmi nasledoval pietny akt, ktorý otvorila žiačka M. Gabašová (IX.A) prednesom básne od F. Bábelu – Partizánova rozlúčka. Žiaci následne položili ku vyčistenému pietnemu miestu veniec.

          • Praktické účelové cvičenie

          • Dňa 8.9.2022 žiaci prvého a druhého stupňa realizovali praktickú časť účelového cvičenia. Žiaci mali  nádherné počasie a tak sa mohli vybrať spoznávať krásy prírody našej obce a precvičiť si pritom teoretické poznatky. Žiaci prvého stupňa mali pripravenú trasu do Škrípovskej doliny. Na futbalovom ihrisku si pre nich pripravili žiaci 6. a 9. ročníka rôzne pohybové aktivity na stanovištiach. Všetci boli disciplinovaní a s dobrou náladou. Na jednotlivých stanovištiach boli súčasťou aktivít otázky a úlohy zo zdravotnej prípravy, dopravnej výchovy, riešenie otázok týkajúcich sa pohybu a pobytu v prírode a jej ochrana a riešenie mimoriadnych udalostí – civilná ochrana, tiež preukázanie teoretických a praktických zručností z ošetrenia povrchových rán, ošetrovanie zlomenín horných a dolných končatín plus rozbor jednotlivých postupov, privolanie prvej pomoci, rozvoj fyzickej zdatnosti. Krásy našej malebnej obce išli spoznávať aj žiaci 5.,7. a 8. ročníka. Vybrali sa naplánovanou trasou smerom do oblasti Lovište. Počas prechádzky žiaci diskutovali o výchove ku bezpečnému správaniu. Po trase žiaci pozerali aj turistické značky na stromoch a využili tak teoretické poznatky. Uprostred plánovanej trasy žiaci navštívili Hojdačku s výhľadom, vytvorenou OZ Javorinka. Žiaci boli rovnako disciplinovaní počas celého cvičenia.

          • Otvorenie školského roka 2022/2023

          • Dňa 5.9.2022 sa nám konečne otvorili brány našej školy po prázdninách. Počasie nám v tento deň veľmi prialo. V úvode otvorenia nového školského roku 2022/2023 sa nám prihovorila naša pani riaditeľka Mgr. Jana Cvíčelová. Všetkým žiakom a najmä prváčikom popriala veľa úspechov v novom školskom roku. Povzbudivé slová dostali aj naši deviataci, pre ktorých to bude významný rok. Čaká ich veľmi dôležité rozhodnutie pri výbere stredných škôl, ale aj Testovanie 9. Pevne veríme, že to zvládnu a budeme im v tom všetci nápomocní. Prihovoril sa nám aj pán starosta Ing. Miloš Cúcik, ktorý rovnako poprial žiakom všetko dobré v novom školskom roku. Po krátkych príhovoroch privítali žiakov v triedach pani učiteľky:

            1.A - Mgr. Petra Furková

            2.A – Mgr. Darina Javorčeková

            3.A – Mgr. Natália Juríková

            4.A – Mgr. Alena Baginová

            5.A - Mgr. Erika Lapšová

            6.A – PhDr. Gabriela Furková

            7.A – Mgr. Beáta Hurárová

            8.A – Mgr. Barbora Korenačková

            9.A – Mgr. Jana Nemčeková