• Beh SNP

          • Obec Zemianske Kostoľany organizovala cezpoľný beh pre žiakov okresu Prievidza. Školy mali možnosť nahlásiť dvoch žiakov v každej kategórii. V každej kategórii bolo registrovaných 16-36 žiakov. Spolu sa zúčastnilo behu približne 280 bežcov.

            Našu školu úspešne reprezentovali všetci zúčastnení žiaci:

            1. Nikola Mihálová 2. miesto / 100 m

            2. Matúš Pugzík 4. miesto /100 m

            3. Nikola Mokrišová 1. miesto /200 m

            4. Miroslav Čižnár 1. miesto /200 m

            5. Lukáš Mihálka 5. miesto /1 100 m

            6. Ella Blahová 8. miesto / 1 100 m

            7. Lívia Mokrišová 8. miesto / 1 100 m

            8. Tomáš Madaj 3. miesto / 1 100 m

            9. Zuzana Procházková 1. miesto/ 1 100 m

            Gratulujeme a ďakujeme aj vyučujúcim telesnej výchovy na základnej škole.

          • Pešo do školy

          • Dňa 22. 9. 2023 sa uskutočnila školská akcia Pešo do školy pri príležitosti Svetového dňa bez áut a Európskeho týždňa mobility. Cieľom tohto dňa bola podpora ekologických foriem dopravy ako je pešia, cyklistická a verejná doprava, upozornenie na znečistené životné prostredie automobilmi a následné škodlivé dopady na ľudské zdravie. Deti vychádzali s pedagogickým dozorom zo štyroch častí našej obce. Všetkým, ktorí nastúpili na naše „pešibusy“ patrí veľká vďaka!

          • Biela pastelka

          • Dňa 22. 9.2023 (piatok) sa na našej škole uskutoční zbierka Biela pastelka, ktorej výťažok je určený pre nevidiacich a slabozrakých.Biela pastelka je verejná a dobrovoľná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku. Zbierka sa bude konať počas vyučovania, príspevok je dobrovoľný. Za akúkoľvek podporu ďakujeme.

          • 5. Školský ples

          • Dňa 21.10.2023 sa uskutoční 5. Školský ples, ktorý organizuje Základná škola s MŠ v spolupráci s Obecným úradom vo Valaskej Belej. Cena vstupenky je 30,00 € na osobu. V cene vstupenky sú 2 večere, káva, zákusok, vínko a zábava pri živej hudbe. Vstupenky sú aj zlosovateľné. Na plese bude možnosť zakúpiť si tombolové lístky v cene 1,00 €. Vstupenky si môžete zakúpiť v pracovných dňoch od 7,00 hod do 15,00 hod u pani Ing. Jany Lapšovej. 

            Výťažok zo vstupného a tomboly bude odovzdaný OZ Rodičovské združenie. 

          • DEŇ GRAMOTNOSTI

          • Význam gramotnosti netreba príliš zdôrazňovať, potrebujeme ju využívať počas všetkých situácií, ktoré prináša život. Vo svete sa oslavuje Medzinárodný deň gramotnosti 8. septembra. My sme si ho pripomenuli nielen 8. 9. počas didaktických hier a praktickej časti účelového cvičenia, ale najmä v pondelok (11. 9.). Žiaci sa vzdelávali, plnili aktivity či úlohy, ktoré rozvíjali rôzne druhy gramotnosti – čitateľskú, finančnú, digitálnu, informačnú, prírodovednú, informatickú a pod. Všetci vyučujúci sa aktívne podieľali a podieľajú na rozvíjaní takých kompetencií žiakov, ktoré môžu využívať i v bežnom živote a napomáhať ich čo najlepšiemu uplatneniu v spoločnosti.

          • Didaktické hry 1. stupeň - praktická časť Účelové cvičenie 2. stupeň - praktická časť

          • Praktická časť účelového cvičenia 7. - 9. ročníka sa konala v časti obce Škrípov. Pre žiakov 1. stupňa a zároveň aj 2. stupňa si navzájom pripravili stanovištia s úlohami a aktivitami, do ktorých sa tvorivo zapájali. Súčasťou aktivít boli otázky z jednotlivých tematických okruhov teoretickej časti účelového cvičenia a didaktických hier. Jednotlivci určovali dopravné značky, skúšali si ošetrenie zlomenín, obväzové techniky, orientáciu v prírode, zbierali a triedili odpad, rozvíjali svoje pohybové schopnosti. Počas praktickej časti bola tiež zrealizovaná návšteva a úprava pamätníka rómskym obetiam holokaustu v časti Škrípov – Studienok (žiaci IX.A, VII. A). Žiaci 5. a 6. ročníka realizovali praktickú časť v časti obce Dálna.

            Žiaci boli tvoriví, aktívni a domov odchádzali s dobrou náladou.

          • Mánesovou stopou

          • Dňa 6. 9. 2023 sa na našej škole uskutočnil tematický deň „Mánesovou stopou“. Žiaci sa oboznámili s osobnosťou maliara Jozefa Mánesa, s tradíciami, zvykmi a krojom nášho regiónu prostredníctvom videonahrávky „Škola tradícií“ a tiež obrazových materiálov umiestnených v priestoroch školy. Mali možnosť prezrieť si maketu tradičnej ľudovej architektúry.

            Triedy 1. stupňa skrášlili nádvorie školy kresbami ľudových motívov kriedou na asfalt.

            Žiaci 5. a 6. ročníka pripravili tradičné pokrmy, ostatní kreslili v triedach na výkresy tradičný ľudový odev, vyrábali ľudové námety na tričká a vyzdobovali si triedy.