• Zatvorenie materskej školy

          • Mgr. Jana Cvíčelová, riaditeľka ZŠ s MŠ vo Valaskej Belej, oznamuje, že prevádzka materskej školy je prerušená od stredy 21.12.2022 do piatku 23.12.2022 z dôvodu vysokej chorobnosti detí v materskej škole. Opätovný návrat detí do materskej školy je v pondelok 9.1.2023.

          • Prerušenie vyučovania

          •  

            Z dôvodu vysokej chorobnosti žiakov a na odporúčanie RÚVZ Prievidza, zriaďovateľ školy Ing. Miloš Cúcik rozhodol o prerušení prevádzky Základnej školy, Školského klubu detí, Centra voľného času a Školskej jedálne ZŠ v termíne od 20.12.2022 do 22.12.2022. V Materskej škole sa prevádzka neprerušuje.

            Dňa 23.12.2022 - Vianočné prázdniny.

            Dňa 9.1.2023 - Nástup žiakov do školy.

          • Šaliansky Maťko

          • Šaliansky Maťko – školské kolo – vyhodnotenie – 12.12. 2022

            Počet súťažiacich: 17/12 dievčat

            Víťazi:

            I. kategória:

            1. Jozef Podskoč – III.A

            2. Nella Abrahámová – II.A

            3. Nikola Mokrišová – III.A

            II. kategória :

            1. Nela Gážiková – IV.A

            2. Natália Mišincová – V.A

            3. Petra Bystrická – V.A

            III. kategória:

            1. Dominika Bieliková – VI.A

            2. Simon Plekanec – VII.A

            3. Lukáš Dušička – VII.A

          • Vybíjaná

          • Dňa 12.12.2022 sa v CVČ v Prievidzi uskutočnil turnaj vo vybíjanej a naše žiačky zo 6. a 7.ročníka sa umiestnili na krásnom treťom mieste. Vyhrali 2 zápasy a 2 zápasy tesne prehrali. Dievčatám srdečne gratulujeme.

          • Mikuláš

          • Mikuláš

            Na príchod sv. Mikuláša každý rok netrpezlivo čakajú deti i niektorí dospelí. Tento školský rok mohol po čase prísť so svojimi pomocníkmi anjelom a čertom aj medzi našich žiakov a rozdať im sladké balíčky, ktorým sa veľmi potešili. Nezabudol ani na detičky v škôlke a pani učiteľky a ani na naše pani kuchárky.

          • Šípková ruženka

          • Šípková Ruženka

            Naši súčasní a aj bývalí žiaci si dňa 5.12.2022 pripravili pri príležitosti príchodu sv. Mikuláša rozprávku o Šípkovej Ruženke.

            „...kde bolo, tam bolo, v nádhernom hornatom kraji boli dve maličké, ale pritom prekrásne kráľovstvá. V prvom kráľovstve žil kráľ Norbert s kráľovnou Katarínou a ich malým synčekom Filipkom. V druhom kráľovstve žil ich priateľ, kráľ Štefan s kráľovnou Annou, ktorým sa konečne podarilo priviesť na svet kráľovského potomka, vysnívanú dcérku. Dali jej meno Ruženka, pretože bola drobučká a ružovučká ako tá najkrajšia ružička v kráľovskej záhrade...“

            Uvedenými slovami začali naši „herci“ hrať pre detičky a všetkých prítomných rozprávku o Ruženke, ktorej urazená zlá víla priala, aby sa pichla vretenom do prsta a zomrela. Našťastie dobrá víla zmiernila kliatbu a Ruženka iba zaspala. Ako každá rozprávka, aj táto niesla v sebe skrytý význam a krásne posolstvo. Našťastie sa nakoniec zlá veštba nesplnila a tak, ako to už v rozprávkach býva, nakoniec dobro a láska zvíťazili nad zlom. Odvážny princ Filip sa nezľakol tŕňov a nakoniec Ruženku z dlhého spánku prebudil, pretože mal čisté srdce.

          • Prvá adventná nedeľa

          • Slovo advent pochádza z latinského „adventus“ a znamená zjavenie alebo príchod. Predstavuje obdobie trvajúce štyri týždne pred Vianocami.

            Žiaci našej školy sa pod vedením niektorých pani učiteliek a vedúcich krúžkovej činnosti zapojili do aktivít organizovaných obcou a dvomi občianskymi združeniami (OZ Javorinka a OZ DivaBela).

            Počas prvej adventnej nedele sa žiaci divadelného krúžku zúčastnili kultúrneho programu na námestí obce pri príležitosti zasvecovania 1. adventnej sviečky. Počas druhej adventnej nedele sa niesli našou obcou tóny prekrásnych vianočných kolied a piesní. Pri zapaľovaní druhej adventnej sviečky, ktorá má symbolizovať mier, nám nedeľu spríjemnil koncert Peťky a Lukyho, s ktorými si niekoľko piesní zaspievala aj naša bývalá žiačka Laurika Furková. Ich piesne boli doplnené piesňami a krásnym vianočným pásmom žiakov z folklórneho krúžku. Popri tom všade rozvoniavali koláčiky a vianočný punč, čo skvelú atmosféru vytvorenú našimi veľkými i malými umelcami skvelo dopĺňalo.

          • Spoznaj, zaži, nauč sa

          • Dňa 25.11.2022 zažili žiaci VIII.A a IX.A triedy zaujímavú prednášku o tradičnej kultúre z belianskej oblasti zameranú na spoznávanie výnimočnej kultúry a folklóru obcí Valaská Belá, Čavoj a Temeš. Prednášku uviedla lektorka z Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi - Martina Richter, s ktorou si žiaci zaspievali tradičné ľudové piesne a priblížila nám zvyky a tradície z nášho hornatého kraja. Prednáška bola spojená s ukážkou tradičného riasenia šorca - časti kroja, ktoré predviedla Daniela Ťapúchová a žiaci si techniku riasenia mohli sami vyskúšať. Lektorka Iveta Géczyová nám cez prezentáciu priblížila tradičné najstaršie techniky, výrobu ľudového odevu a popísala jednotlivé časti. Žiaci si mohli prezrieť výstavu tradičného odevu, ktorú priniesli zamestnankyne Múzea plátna, tkáčstva a výšivky. Prednáška mala za cieľ pripomenúť mladšej generácii jej korene, preniesť sa do čias dávno minulých a pripomenúť im, že tieto poklady musíme zachovať aj pre budúce generácie.

          • Exkurzia Žiar nad Hronom

          • Dňa 2.11.2022 sa žiaci IV.A a IX.A triedy zúčastnili exkurzie v Žiari nad Hronom. Navštívili park Štefana Moysesa, ktorého súčasťou je, okrem iného, aj mini ZOO a detské ihrisko - rozprávkový lesík s lanovou dráhou. Nakoniec absolvovali exkurziu v krajskej hvezdárni a planetáriu Maximiliána Hella, ktorá ich obohatila o množstvo poznatkov z oblasti vesmíru.

          • Európsky deň rodiny a školy

          • Prepojenie školy a rodiny je naozaj veľmi dôležité a vo veľkej miere sú deti ovplyvňované oboma faktormi. To, že tieto vzťahy ľuďom nie sú ľahostajné, že nám to spolu funguje, sme ukázali aj na našej škole. Naši žiaci spolu s pani učiteľkami a aj rodičmi vyrábali rôzne jesenné výrobky , dokonca si niektorí upiekli aj výborný jablkový koláč

          • Turistický krúžok - 29.10.2022 - Vápeč 956 m. n. m.

          • Vápeč je jedným z najkrajších vrchov v pohorí Strážovské vrchy. Naši žiaci z turistického krúžku si dnes vychutnali nielen skvelú turistiku, ale aj očarujúce panoramatické výhľady, skvelú opekačku a nezabudnuteľné zážitky.

            Jeho vrchol tvoria vápencové bralá a spolu s blízkym okolím sú súčasťou rovnomennej prírodnej rezervácie. Vápeč je dobre dostupný a túra je nenáročná, preto je ideálnym turistickým cieľom aj pre rodiny s deťmi.

            Na samotnom vrchole sa nachádza kovový kríž, ktorý je typickým fotografickým miestom. Z tohto miesta budete mať ako na dlani Hornú Porubu. Svoju krásu vám predvedú aj susedné Vršatecké bradlá, Omšenská baba, Strážovské vrchy, Súľovské skaly, či Vtáčnik.