• Biela pastelka

          • Dňa 22. 9.2023 (piatok) sa na našej škole uskutoční zbierka Biela pastelka, ktorej výťažok je určený pre nevidiacich a slabozrakých.Biela pastelka je verejná a dobrovoľná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku. Zbierka sa bude konať počas vyučovania, príspevok je dobrovoľný. Za akúkoľvek podporu ďakujeme.

          • 5. Školský ples

          • Dňa 21.10.2023 sa uskutoční 5. Školský ples, ktorý organizuje Základná škola s MŠ v spolupráci s Obecným úradom vo Valaskej Belej. Cena vstupenky je 30,00 € na osobu. V cene vstupenky sú 2 večere, káva, zákusok, vínko a zábava pri živej hudbe. Vstupenky sú aj zlosovateľné. Na plese bude možnosť zakúpiť si tombolové lístky v cene 1,00 €. Vstupenky si môžete zakúpiť v pracovných dňoch od 7,00 hod do 15,00 hod u pani Ing. Jany Lapšovej. 

            Výťažok zo vstupného a tomboly bude odovzdaný OZ Rodičovské združenie. 

          • DEŇ GRAMOTNOSTI

          • Význam gramotnosti netreba príliš zdôrazňovať, potrebujeme ju využívať počas všetkých situácií, ktoré prináša život. Vo svete sa oslavuje Medzinárodný deň gramotnosti 8. septembra. My sme si ho pripomenuli nielen 8. 9. počas didaktických hier a praktickej časti účelového cvičenia, ale najmä v pondelok (11. 9.). Žiaci sa vzdelávali, plnili aktivity či úlohy, ktoré rozvíjali rôzne druhy gramotnosti – čitateľskú, finančnú, digitálnu, informačnú, prírodovednú, informatickú a pod. Všetci vyučujúci sa aktívne podieľali a podieľajú na rozvíjaní takých kompetencií žiakov, ktoré môžu využívať i v bežnom živote a napomáhať ich čo najlepšiemu uplatneniu v spoločnosti.

          • Didaktické hry 1. stupeň - praktická časť Účelové cvičenie 2. stupeň - praktická časť

          • Praktická časť účelového cvičenia 7. - 9. ročníka sa konala v časti obce Škrípov. Pre žiakov 1. stupňa a zároveň aj 2. stupňa si navzájom pripravili stanovištia s úlohami a aktivitami, do ktorých sa tvorivo zapájali. Súčasťou aktivít boli otázky z jednotlivých tematických okruhov teoretickej časti účelového cvičenia a didaktických hier. Jednotlivci určovali dopravné značky, skúšali si ošetrenie zlomenín, obväzové techniky, orientáciu v prírode, zbierali a triedili odpad, rozvíjali svoje pohybové schopnosti. Počas praktickej časti bola tiež zrealizovaná návšteva a úprava pamätníka rómskym obetiam holokaustu v časti Škrípov – Studienok (žiaci IX.A, VII. A). Žiaci 5. a 6. ročníka realizovali praktickú časť v časti obce Dálna.

            Žiaci boli tvoriví, aktívni a domov odchádzali s dobrou náladou.

          • Mánesovou stopou

          • Dňa 6. 9. 2023 sa na našej škole uskutočnil tematický deň „Mánesovou stopou“. Žiaci sa oboznámili s osobnosťou maliara Jozefa Mánesa, s tradíciami, zvykmi a krojom nášho regiónu prostredníctvom videonahrávky „Škola tradícií“ a tiež obrazových materiálov umiestnených v priestoroch školy. Mali možnosť prezrieť si maketu tradičnej ľudovej architektúry.

            Triedy 1. stupňa skrášlili nádvorie školy kresbami ľudových motívov kriedou na asfalt.

            Žiaci 5. a 6. ročníka pripravili tradičné pokrmy, ostatní kreslili v triedach na výkresy tradičný ľudový odev, vyrábali ľudové námety na tričká a vyzdobovali si triedy.

          • Informácie k začiatku školského roka 2023/2024

          •  

            - začíname v pondelok 4. 9. 2023 slávnostným otvorením pred hlavným vchodom o 7:40 hod,

            - po slávnostnom otvorení školského roka 2023/2024  pôjdu žiaci v sprievode triednych učiteľov do tried, kde budú informovaní o organizácii vyučovania nasledujúcich dní.

             

            Informácie pre PRVÁČIKOV a ich rodičov: 

            - po slávnostnom otvorení šk. roka 2023/2024 pôjdu prváčikovia so svojou triednou učiteľkou a rodičmi do triedy, kde dostanú základné informácie.

             

            Informácie ohľadom školskej jedálne a stravovania:

            - 4. 9. 2023 (pondelok) sa ešte nevarí, obedy sa vydávajú od 5. 9. 2023 (utorok) po skončení vyučovania,

            Informácie ohľadom ŠKD:

            - 4. 9. 2023 (pondelok) ŠKD ešte nie je v prevádzke,

            - od 5. 9. 2023 (utorok) je v prevádzke aj ranný ŠKD od 6:00 hod. a taktiež aj popoludňajšie oddelenia ŠKD, ktoré začínajú od skončenia vyučovania,

            - prihlásiť deti do ŠKD treba čím skôr, ideálne už v prvý školský deň (4.9.2023), aby sme ich mohli čo najskôr a čo najlepšie rozdeliť do jednotlivých oddelení ŠKD,

            - poplatok za ŠKD sa zatiaľ nezmenil, zostal vo výške 6 € na mesiac, uhrádza sa naraz za 2 mesiace (september – október) prevodom tak, ako aj minulý rok. Bližšie informácie k úhrade dostanete v prvý týždeň od pani vychovávateliek.

            V prípade nejasností či otázok nás kontaktuje na tel. čísle 0902 182 837, prípadne mailom na zsvalbel@gmail.com.

          • Oznam

          • Riaditeľka ZŠ s MŠ, Valaská Belá 242 oznamuje rodičom žiakov navštevujúcich ŠKD, že dňa 30. júna 2023 nebude poobedná prevádzka tried ŠKD z dôvodu vyhodnocovacej pedagogickej rady.

            Za pochopenie ďakujem.  

          • Oznam

          • Na základe upozornenia majiteľov balíkov so silážou a senom zabalených v bielej fólií, Vás prosíme, aby žiaci počas voľného obdobia nevyliezali, neskákali a ani iným spôsobom neznehodnocovali ich majetok.

            Ďakujem za pochopenie.

          • ENGLISHSTAR

          • Dňa 27.6.2023 prebehlo na našej škole vyhodnotenie súťaže Englishstar, ktorá sa uskutočnila 27.4.2023. Súťaže sa zúčastnilo 29 žiakov 4. - 9. ročníka, z ktorých 26 bolo úspešnými riešiteľmi. Jednotliví žiaci boli odmenení. Všetkým zúčastneným žiakom blahoželáme!

          • Sezónne pohybové činnosti, pobyt a pohyb v prírode a jej ochrana

          • Dňa 26.6.2023 žiaci prvého stupňa realizovali aktivity v prírode a sezónne pohybové činnosti a žiaci druhého stupňa praktickú časť - pobyt a pohyb v prírode a jej ochrana . Žiaci mali nádherné počasie a tak sa mohli vybrať spoznávať krásy prírody našej obce a precvičiť si pritom teoretické poznatky. Žiaci prvého stupňa mali pripravenú trasu do Škrípovskej doliny. Na futbalovom ihrisku si pre nich pripravili žiaci 6., 8.,a 9. ročníka rôzne pohybové a poznávacie aktivity na stanovištiach. Všetci boli disciplinovaní a s dobrou náladou. Na jednotlivých stanovištiach boli súčasťou aktivít otázky a úlohy zo zdravotnej prípravy, dopravnej výchovy, riešenie otázok týkajúcich sa pohybu a pobytu v prírode a jej ochrana a riešenie mimoriadnych udalostí – civilná ochrana, tiež preukázanie teoretických a praktických zručností z ošetrenia povrchových rán, ošetrovanie zlomenín horných a dolných končatín plus rozbor jednotlivých postupov, privolanie prvej pomoci, rozvoj fyzickej zdatnosti. Krásy našej malebnej obce išli spoznávať aj žiaci 5. a 7. ročníka. Vybrali sa naplánovanou trasou smerom pri prameň Kočnárka. Počas prechádzky žiaci diskutovali o výchove k bezpečnému správaniu. Po trase žiaci pozerali aj turistické značky na stromoch a využili tak teoretické poznatky.

          • Výlet IV.A Banská Štiavnica

          • Dňa 23.6.2023 sa žiaci IV.A triedy zúčastnili výletu v Banskej Štiavnici. Navštívili Banské múzeum v prírode, historické centrum obce a Nový zámok

          • Futbalový turnaj starších žiačok o Pohár riaditeľa školy

          • Ku koncu šk. roka ZŠ Nitrianske Rudno zorganizovalo futbalový turnaj starších žiačok o Pohár riaditeľa školy, ktorého sa zúčastnili dievčatá z Nitrianskeho Rudna, Bystričian, Nitrianskeho Pravna a aj žiačky z našej školy.

            V záverečnom bilancovaní v zápase o 3. miesto zvíťazili dievčatá z Bystričian nad našimi žiačkami tesne 1:0 gólom streleným v poslednej minúte.

            Za najlepšiu hráčku na turnaji bola vyhlásená naša žiačka Zuzka Procházková.

          • Turistický krúžok

          • Naši turisti sa dnes vybrali na krásnu slnečnú turistiku. Išli z Valaskej Belej cez Lovište na Čiernu horu ( 864 m.n.m. ) a späť do Valaskej Belej. Celkovo prešli 9km

          • Oceňovanie úspešných žiakov okresu Prievidza

          • Dňa 23. mája 2023 zorganizovalo CVČ slávnostné podujatie pre žiakov základných škôl a osemročných gymnázií nášho regiónu v rámci vyhodnotenia okresných kôl olympiád a vedomostných súťaží šk. roka 2022/2023, kam boli pozvaní aj naši úspešní žiaci: Lucia Dolinajová VI.A za 1. miesto v Dejepisnej olympiáde, Lukáš Dolinaj IX.A za 1. miesto v Dejepisnej olympiáde, v krajskom kole sa umiestnil na 6. mieste a za 1. miesto v Geografickej olympiáde, v krajskom kole sa umiestnil na 1. mieste a postupuje na celoslovenské kolo, ktoré sa uskutoční 26.-27.5.2023, Matúš Hlinka IX.A za 2. miesto v Dejepisnej olympiáde, v krajskom kole sa umiestnil na 8. mieste. Blahoželáme im a želáme veľa úspechov aj do ďalších rokov.

          • Super Florbal

          • Naši žiaci reprezentovali okres Prievidza na regionálnom kole v Mestskej športovej hale v Partizánskom, kde sa umiestnili na krásnom 3. mieste.