• Mikuláš

          • Mikuláš

            Na príchod sv. Mikuláša každý rok netrpezlivo čakajú deti i niektorí dospelí. Tento školský rok mohol po čase prísť so svojimi pomocníkmi anjelom a čertom aj medzi našich žiakov a rozdať im sladké balíčky, ktorým sa veľmi potešili. Nezabudol ani na detičky v škôlke a pani učiteľky a ani na naše pani kuchárky.

          • Šípková ruženka

          • Šípková Ruženka

            Naši súčasní a aj bývalí žiaci si dňa 5.12.2022 pripravili pri príležitosti príchodu sv. Mikuláša rozprávku o Šípkovej Ruženke.

            „...kde bolo, tam bolo, v nádhernom hornatom kraji boli dve maličké, ale pritom prekrásne kráľovstvá. V prvom kráľovstve žil kráľ Norbert s kráľovnou Katarínou a ich malým synčekom Filipkom. V druhom kráľovstve žil ich priateľ, kráľ Štefan s kráľovnou Annou, ktorým sa konečne podarilo priviesť na svet kráľovského potomka, vysnívanú dcérku. Dali jej meno Ruženka, pretože bola drobučká a ružovučká ako tá najkrajšia ružička v kráľovskej záhrade...“

            Uvedenými slovami začali naši „herci“ hrať pre detičky a všetkých prítomných rozprávku o Ruženke, ktorej urazená zlá víla priala, aby sa pichla vretenom do prsta a zomrela. Našťastie dobrá víla zmiernila kliatbu a Ruženka iba zaspala. Ako každá rozprávka, aj táto niesla v sebe skrytý význam a krásne posolstvo. Našťastie sa nakoniec zlá veštba nesplnila a tak, ako to už v rozprávkach býva, nakoniec dobro a láska zvíťazili nad zlom. Odvážny princ Filip sa nezľakol tŕňov a nakoniec Ruženku z dlhého spánku prebudil, pretože mal čisté srdce.

          • Prvá adventná nedeľa

          • Slovo advent pochádza z latinského „adventus“ a znamená zjavenie alebo príchod. Predstavuje obdobie trvajúce štyri týždne pred Vianocami.

            Žiaci našej školy sa pod vedením niektorých pani učiteliek a vedúcich krúžkovej činnosti zapojili do aktivít organizovaných obcou a dvomi občianskymi združeniami (OZ Javorinka a OZ DivaBela).

            Počas prvej adventnej nedele sa žiaci divadelného krúžku zúčastnili kultúrneho programu na námestí obce pri príležitosti zasvecovania 1. adventnej sviečky. Počas druhej adventnej nedele sa niesli našou obcou tóny prekrásnych vianočných kolied a piesní. Pri zapaľovaní druhej adventnej sviečky, ktorá má symbolizovať mier, nám nedeľu spríjemnil koncert Peťky a Lukyho, s ktorými si niekoľko piesní zaspievala aj naša bývalá žiačka Laurika Furková. Ich piesne boli doplnené piesňami a krásnym vianočným pásmom žiakov z folklórneho krúžku. Popri tom všade rozvoniavali koláčiky a vianočný punč, čo skvelú atmosféru vytvorenú našimi veľkými i malými umelcami skvelo dopĺňalo.

          • Spoznaj, zaži, nauč sa

          • Dňa 25.11.2022 zažili žiaci VIII.A a IX.A triedy zaujímavú prednášku o tradičnej kultúre z belianskej oblasti zameranú na spoznávanie výnimočnej kultúry a folklóru obcí Valaská Belá, Čavoj a Temeš. Prednášku uviedla lektorka z Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi - Martina Richter, s ktorou si žiaci zaspievali tradičné ľudové piesne a priblížila nám zvyky a tradície z nášho hornatého kraja. Prednáška bola spojená s ukážkou tradičného riasenia šorca - časti kroja, ktoré predviedla Daniela Ťapúchová a žiaci si techniku riasenia mohli sami vyskúšať. Lektorka Iveta Géczyová nám cez prezentáciu priblížila tradičné najstaršie techniky, výrobu ľudového odevu a popísala jednotlivé časti. Žiaci si mohli prezrieť výstavu tradičného odevu, ktorú priniesli zamestnankyne Múzea plátna, tkáčstva a výšivky. Prednáška mala za cieľ pripomenúť mladšej generácii jej korene, preniesť sa do čias dávno minulých a pripomenúť im, že tieto poklady musíme zachovať aj pre budúce generácie.

          • Exkurzia Žiar nad Hronom

          • Dňa 2.11.2022 sa žiaci IV.A a IX.A triedy zúčastnili exkurzie v Žiari nad Hronom. Navštívili park Štefana Moysesa, ktorého súčasťou je, okrem iného, aj mini ZOO a detské ihrisko - rozprávkový lesík s lanovou dráhou. Nakoniec absolvovali exkurziu v krajskej hvezdárni a planetáriu Maximiliána Hella, ktorá ich obohatila o množstvo poznatkov z oblasti vesmíru.

          • Európsky deň rodiny a školy

          • Prepojenie školy a rodiny je naozaj veľmi dôležité a vo veľkej miere sú deti ovplyvňované oboma faktormi. To, že tieto vzťahy ľuďom nie sú ľahostajné, že nám to spolu funguje, sme ukázali aj na našej škole. Naši žiaci spolu s pani učiteľkami a aj rodičmi vyrábali rôzne jesenné výrobky , dokonca si niektorí upiekli aj výborný jablkový koláč

          • Turistický krúžok - 29.10.2022 - Vápeč 956 m. n. m.

          • Vápeč je jedným z najkrajších vrchov v pohorí Strážovské vrchy. Naši žiaci z turistického krúžku si dnes vychutnali nielen skvelú turistiku, ale aj očarujúce panoramatické výhľady, skvelú opekačku a nezabudnuteľné zážitky.

            Jeho vrchol tvoria vápencové bralá a spolu s blízkym okolím sú súčasťou rovnomennej prírodnej rezervácie. Vápeč je dobre dostupný a túra je nenáročná, preto je ideálnym turistickým cieľom aj pre rodiny s deťmi.

            Na samotnom vrchole sa nachádza kovový kríž, ktorý je typickým fotografickým miestom. Z tohto miesta budete mať ako na dlani Hornú Porubu. Svoju krásu vám predvedú aj susedné Vršatecké bradlá, Omšenská baba, Strážovské vrchy, Súľovské skaly, či Vtáčnik.

          • Šarkaniáda

          • Dňa 17.10.2022 sa v školskom klube detí konala nádherná akcia - "šarkaniáda. Nápadité šarkany našich žiakov vystúpili do výšin a postarali sa o pestrofarebné divadlo na jesennej oblohe. Šarkaniádu zorganizovali pani učiteľky z ŠKD: Mirka Štefáková a Majka Repková

          • Mesiac úcty k starším

          • Starých rodičov si treba vážiť, pretože odovzdávajú svoju múdrosť a lásku nám všetkým. Pri tejto príležitosti sa dňa 16.10.2022 v kultúrnom dome vo Valaskej Belej uskutočnilo vystúpenie našich žiakov z folklórneho a divadelného krúžku pod vedením Mgr. Petry Furkovej a Mgr. Dominiky Furkovej.

          • Turistický krúžok

          • Včera naši žiaci začali s turistickým krúžkom. Naši vedúci R. Repka a Š. Pugzík pre deti pripravili na úvod prednášku na tému výstup na Mont Blanc, ktorá bola spojená s videoprojekciou zo samotného výstupu a ukážkou vysokohorskej výstroje. O svojom výstupe na Mont Blanc prednášal ich kamarát a skvelý Sparťan športovec: Matej Remšík, ktorému touto cestou veľmi pekne ďakujeme. Následne ešte s deťmi absolvovali výstup na Javorinku, kde si deti potrénovali svoju kondičku pred ďalšou turistikou.

          • Európsky deň jazykov

          • 26. september je každoročne venovaný oslave kultúrnej a jazykovej rozmanitosti Európy prostredníctvom Európskeho dňa jazykov. Zároveň povzbudzuje u ľudí záujem o výučbu cudzích jazykov. Aj v školskom roku 2022/2023 sa učitelia a žiaci do Európskeho dňa jazykov zapojili prostredníctvom zaujímavých aktivít. Učitelia diskutovali so žiakmi o význame Európskeho dňa jazykov aj výučby cudzích jazykov, žiaci sa oboznámili s rôznymi zaujímavosťami zo sveta jazykov, ktorými sa okolo nás hovorí. Súčasne si žiaci preverovali svoje vedomosti o jazykoch prostredníctvom jazykového kvízu, určovali jazyky na základe zvukových nahrávok alebo lokality na základe cudzojazyčných nápisov. V nižších ročníkoch si žiaci spievali anglické piesne, naučili sa pozdravy v rôznych jazykoch či maľovali vlajky štátov.

          • Testovanie pohybových zdatností

          • Dňa 21.10.2022 sa na našej základnej škole uskutočnilo testovanie pohybových predpokladov žiakov prvého a tretieho ročníka s cieľom informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dietaťa v porovnaní s deťmi, ktoré sú v rámci populačného ročníka SR. Zodpovedné za testovanie Mgr. Natália Juríková, Mgr. Petra Furková. 

          • Pešo do školy

          • Dňa 23.9. v rámci Európskeho týždňa mobility a Svetového dňa bez áut usporiadala naša škola tradičnú a obľúbenú akciu Pešo do školy. Naším cieľom je podpora ekologických foriem dopravy ako je pešia, cyklistická a verejná doprava, upozornenie na znečistené životné prostredie automobilmi a následné škodlivé dopady na ľudské zdravie.

            Žiaci vyrazili s pedagogickým dozorom zo štyroch stanovíšť:

            1. Pastierky, zastávka SAD o 7.00 hod. (G. Furková),

            2. SaarGummi o 7.00 hod. (N. Juríková),

            3. Krištáľ, zastávka SAD o 7.00 hod. (L. Mokrišová, P. Mihálková),

            4. Škrípov, zastávka pri futbalovom ihrisku o 7.00 hod. (D. Furková).

            Napriek mrazivému počasiu do školy prišlo 90 percent žiakov a môžeme povedať, že nás prechádzka pozitívne naladila. Všetkým zúčastneným patrí veľká vďaka!

          • Dejepisná exkurzia

          • MO SZPB a MO SZZP organizovali dňa 22.9.2022 exkurziu do Múzea holokaustu v Seredi. Žiaci 9. ročníka sa k nim pripojili. Múzeum vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi. Predstavuje autentické miesto viažuce sa k tragickému obdobiu riešenia židovskej otázky na Slovensku počas druhej svetovej vojny. V múzeu sú vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska. Jedným z vystavených artefaktov je dobytčí vagón, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora Auschwitz. Expozičný komplex sa nachádza v piatich pôvodných budovách pracovného a koncentračného tábora pre Židov. Múzeum zároveň slúži aj ako pamätník zavraždeným Židom zo Slovenska, pričom len táborom v Seredi ich prešlo približne 16 000, z ktorých bola väčšina zavraždená počas holokaustu. Žiakov exkurzia obohatila o nové vedomosti a so záujmom sledovali výklad sprievodcu, ktorý ochotne odpovedal na všetky otázky. Ďakujeme Slovenskému zväzu protifašistických bojovníkov, že nám umožnili zúčastniť sa s nimi zaujímavej exkurzie.

          • Biela pastelka

          • Dňa 23.9.2022 sa na našej škole uskutočnila zbierka Biela pastelka.

            Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku.

            Vyzbierali sme krásnych 273 eur

            Za akúkoľvek podporu od vás ďakujeme.

          • 4. ročník Školský ples

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Valaská Belá 242 oznamuje rodičom a priateľom školy, že v spolupráci s Radou školy, Občianskym združením Rodičovské združenie a Obecným úradom organizuje

            dňa 08. októbra 2022

            4. ročník Školského plesu.

            Začiatok plesu je o 19,00 hod v kultúrnom dome vo Valaskej Belej.

            Cena vstupenky pre jednu osobu je 25,00 €. V cene je 2x večera, káva, zákusok, víno, živá hudba.

            Vstupenky je možné zakúpiť si na sekretariáte školy v pracovných dňoch v čase od 8,00 do 14,00 hod.

            Tešíme sa na chvíle strávené vo Vašej spoločnosti.

          • Deň gramotnosti 2022

          • Medzinárodný deň gramotnosti si každoročne pripomíname 8. septembra. Jeho cieľom je, aby si občania krajín, spoločenstvá a združenia uvedomili jej dôležitosť. Podnetom na zavedenie sviatku bol svetový kongres o boji proti analfabetizmu, ktorý sa konal v roku 1965 v Teheráne.

            V tomto školskom roku sme si u nás v škole Deň gramotnosti pripomenuli 9. 9. 2022 realizovaním rôznych aktivít počas jednotlivých vyučovacích hodín. U žiakov boli rozvíjané a podporované rôzne druhy gramotnosti, napr. čitateľská, digitálna, finančná, prírodovedná, informačná a pod. Aktivít sa zúčastnilo 140 žiakov, z toho 77 chlapcov a 63 dievčat. Veríme, že rozvíjaním rôznych druhov gramotností našim žiakom pomáhame pripraviť sa na používanie nadobudnutých zručností aj v bežnom živote.

            PhDr. Gabriela Furková

          • Čistenie pamätníku rómskych obetí holokaustu

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetiam holokaustu žiaci v rámci praktického účelového cvičenia vyčistili pietne miesto a upravili okolie pamätníka. Následne sa zúčastnili krátkej prednášky od pani učiteľky Mgr. J. Nemčekovej a aktívne sa zapojili do besedy týkajúcej sa holokaustu. Túto aktivitu považujeme za veľmi dôležitú ako prevenciu vzdelávania mládeže v oblasti boja proti fašizmu. Po skončení besedy so žiakmi nasledoval pietny akt, ktorý otvorila žiačka M. Gabašová (IX.A) prednesom básne od F. Bábelu – Partizánova rozlúčka. Žiaci následne položili ku vyčistenému pietnemu miestu veniec.

          • Praktické účelové cvičenie

          • Dňa 8.9.2022 žiaci prvého a druhého stupňa realizovali praktickú časť účelového cvičenia. Žiaci mali  nádherné počasie a tak sa mohli vybrať spoznávať krásy prírody našej obce a precvičiť si pritom teoretické poznatky. Žiaci prvého stupňa mali pripravenú trasu do Škrípovskej doliny. Na futbalovom ihrisku si pre nich pripravili žiaci 6. a 9. ročníka rôzne pohybové aktivity na stanovištiach. Všetci boli disciplinovaní a s dobrou náladou. Na jednotlivých stanovištiach boli súčasťou aktivít otázky a úlohy zo zdravotnej prípravy, dopravnej výchovy, riešenie otázok týkajúcich sa pohybu a pobytu v prírode a jej ochrana a riešenie mimoriadnych udalostí – civilná ochrana, tiež preukázanie teoretických a praktických zručností z ošetrenia povrchových rán, ošetrovanie zlomenín horných a dolných končatín plus rozbor jednotlivých postupov, privolanie prvej pomoci, rozvoj fyzickej zdatnosti. Krásy našej malebnej obce išli spoznávať aj žiaci 5.,7. a 8. ročníka. Vybrali sa naplánovanou trasou smerom do oblasti Lovište. Počas prechádzky žiaci diskutovali o výchove ku bezpečnému správaniu. Po trase žiaci pozerali aj turistické značky na stromoch a využili tak teoretické poznatky. Uprostred plánovanej trasy žiaci navštívili Hojdačku s výhľadom, vytvorenou OZ Javorinka. Žiaci boli rovnako disciplinovaní počas celého cvičenia.